Kontakt
Center for Plan, Teknik og Erhverv
Telefontid:
Mandag-onsdag: 10-14
Torsdag: 10-16:30
Fredag: 10-13
Klimaforandringer er noget, som påvirker os alle. Særligt i Dragør tæt på kysten mærker borgerne, når vandet stiger. Vi udvikler kommunens kystbeskyttelse i tæt dialog med borgerne. Læs mere her og se de almindeligt stillede spørgsmål og svar.
Nedenfor kan du læse forskellige spørgsmål og svar, som er kommet i forbindelse med vores forskellige dialogevents i 2024.
I forbindelse med den statslige forundersøgelse af kystbeskyttelse af København, hvori Dragør Kommune deltager, rejser sig forskellige spørgsmål om kystbeskyttelsen af Dragør. På nuværende tidspunkt er offentliggjort to statslige delrapporter: 1) om sikringsniveauer og 2) om teknik, miljø og anlægsøkonomi.
Løsningen ’5a Dragør lokal’ er en løsning, hvor der anlægges en kystbeskyttelse udenom Dragør med et beskyttelsesniveau, der svarer til at beskytte mod en 100-års hændelse frem mod 2075. Denne løsning forventes at koste omkring 1,7 mia. kr. i anlæg. Denne løsning skal ses i kombination med en løsning, som er en højere beskyttelse længere inde på Amager, der beskytter lufthavnen mod en ekstremhændelse. Løsningen består af en udbygning og forlængelse af Ullerupdiget og et dige på sydsiden af Kastrup Halvø.
Løsningen 5b maksimal er en løsning, hvor der anlægges en kystbeskyttelse udenom Dragør med et beskyttelsesniveau, der beskytter mod en ekstremhændelse. Det gør, at dele af løsning ’5 Lufthavn, St. Magleby’, bliver overflødig. Denne løsning forventes på nuværende tidspunkt at koste omkring 2,5 mia. kr. i anlæg.
På borgermødet fik deltagerne en præsentation af det såkaldte dispositionsforslag for etape 1 af vores lokale kystbeskyttelsesprojekt for Kongelunden, Sydvestpynten og Søvang.
Der deltog cirka 150 på borgermødet, som fandt sted i Hollænderhallen i Dragør.
Plancher med mere information (Kommer snarest)
På borgermødet fik deltagerne en fornemmelse af højde og udstrækning på forskellige digetyper, som vi arbejder med, for kommunens mest udsatte kyststrækning ved Kongelunden, Sydvestpynten og Søvang.
Inden borgermødet var der mulighed for en guidet vandring til de mock-ups (modeller), som vi havde stillet op ved Kongelundshallen, ud for TAMU og i skoven. Op mod 60 valgte at deltage i vandringen.
På dagen mødte deltagerne desuden Dragør Kommune og rådgiverne fra Arkitema, COWI og IS IT A BIRD, som hjælper os med konkretisere de løsninger, som Kommunalbestyrelsen traf beslutning om i april 2023.
Plancher med mere information
Vision for klimarobust kystkommune
Proces - modning og konkretisering
Borgerdialog - modning og konkretisering
Vi har holdt to gange Åbent projektkontor, hvor interesserede borgere fik mere viden om vores arbejde med kystbeskyttelse af Kongelunden, Sydvestpynten og Søvang til vores. Det foregik i Kongelundshallen tirsdag den 27. februar og torsdag den 7. marts 2024 – begge dage kl. 17-18.30.
Der var ikke oplæg, og vi præsenterede ikke konkrete bud på løsninger, men det var muligt at byde ind med behov, viden og forhåbninger til arbejdet. Man kunne få svar på for eksempel:
På Åbent projektkontor kunne borgerne bl.a. møde Dragør Kommune og rådgiverne fra Arkitema, COWI og IS IT A BIRD, som hjælper med at modne og konkretisere de løsninger, som Kommunalbestyrelsen i april 2023 traf beslutning om. Repræsentanter fra Sund & Bælt og HOFOR var også med til at svare på spørgsmål.
Forskellige bud på konkrete løsninger præsenteres i maj 2024, og kommunalbestyrelsen ventes at beslutte løsningstyper og placering i efteråret 2024.
Spørgsmål og svar fra de to dialog-event vil blive samlet her på vores hjemmeside. (er på vej)
Kære Ambassadør for kystbeskyttelsen i Dragør Kommune
Siden sidste nyhedsbrev i juni 2023 er vi i Dragør Kommune blevet ramt af stormflod i oktober og efterfølgende store mængder af regn i et år, der blev målt som det vådeste år nogensinde (2023).
I nyhedsbrevet fortæller vi derfor om, hvad der er sat i værk efter oversvømmelserne og giver en status på henholdsvis det lokale, såvel som det statslige kystbeskyttelsesprojekt. Vi kommer også med en opfordring til at holde øje med vores hjemmeside, når DMI varsler farligt vejr.
Stormfloden i oktober blev defineret som en såkaldt 20-års hændelse. Den gav anledning til oversvømmede marker, haver og enkelte ejendomme. Stormfloden blev fulgt af massivt regnvejr i november. De store mængder af vand har givet flere grundejere i kommunen udfordringer med højtstående grundvand og oversvømmelser. Både private grundejere, Hovedstadens Beredskab og Dragør Kommune har været i gang over flere omgange for at prøve at afhjælpe skaderne og hindre større udbredelse af vandet. Det er for eksempel sket ved at lægge sandsække ud og efterfølgende genopbygge efter oversvømmelserne ved bl.a. at oprense grøfter, pumpe vand ud og reparere de skadede digekonstruktioner.
Under stormen i oktober blev Nordstrandsdiget og det kommunale dige ud for Søvang beskadiget af bølgeslag. Efter stormen er diget foran Søvang repareret, og Dragør Nordstrands Kystbeskyttelseslag har indhentet tilbud på at få diget ved Nordstranden repareret.
De gamle strandvolde på Sydvestpynten er fredede fortidsminder og ikke diger i kystbeskyttelsesforstand – derfor er de ikke blevet repareret.
For at mindske risikoen for oversvømmelser fra havet på den helt korte bane er vi i dialog med berørte grundejere i særligt udsatte dele af kommunen, bl.a. på Sydvestpynten. Dialogen går på, hvad der kan gøres for at øge sikkerheden på den helt korte bane og helst inden næste stormsæson i efteråret 2024.
Sammen med grundejerne og bl.a. HOFOR kigger vi på lokale forhøjelser af kloakdæksler og eftersyn af grøfter. Vi ser på muligheden for helt lokalt på grundejerens egen grund at etablere terrænreguleringer, der kan afhjælpe akutte problemer og mindske risikoen for oversvømmelser af boliger.
Regnvandsbede
I 2023 har regnvand også været en del af den samlede udfordring med oversvømmelser. Et regnvandsbed kan være en mulig måde for grundejere at håndtere mere regnvand på egen grund. Et regnvandsbed ligger højere end nedgravede faskiner, og er derfor mere robuste ved skybrud end faskinerne alene. Du kan læse mere på vores hjemmeside
I Søvang er der mulighed for at ansøge om et såkaldt nødoverløb fra faskine til regnvandsledningen i vejen. Det kræver en tilladelse fra Tårnby Kommunes miljøafdeling. På Tårnby Kommunes hjemmeside kan du se, hvordan du ansøger.
I tilfælde af situationer med varsler om højvande og stormflod, kan du som grundejer finde information om lokale varsler og eventuelle indsatser, du skal tage højde for, på vores hjemmeside dragoer.dk. Den bliver opdateret i takt med, at vejrsituationen udvikler sig. Kommunens Vej og Gartner stiller bl.a. sand og sække til rådighed, og grundejere kan komme og fylde sandsække, som grundejeren kan lægge ud ved ejendommen.
Opgaven med fortsat udvikling af Dragørs lokale kystbeskyttelsesprojekt har været i EU-udbud hen over foråret, sommeren og efteråret 2023. Rådgiverteamet, som vandt opgaven, er fra firmaerne: COWI, Arkitema og IS IT A BIRD.
Rådgiverne skal nu i gang med at udarbejde et konkret projekt for etape 1 i Dragør Kommunes lokale kystbeskyttelsesprojekt.
Etape 1 består af delstrækningerne Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden, som er de strækninger, der har den laveste beskyttelse, og hvor behovet derfor er størst. Det er også på de strækninger, hvor Dragør Kommune har modtaget tilsagn om medfinansiering fra statens puljer til kystbeskyttelse (ca. 37 mio. kr.) og Realdania (ca. 18 mio. kr.)
I løbet af det næste år skal løsningerne i den sydvestlige del af kommunen – delstrækningerne Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden – konkretiseres på baggrund af en række tekniske analyser og i dialog med bl.a. grundejere, interessenter og myndigheder (f.eks. i forbindelse med Natura2000). Det handler om at omsætte de politiske beslutninger, der er truffet om de store linjer og visioner i udviklingsplanen ”Morgendagens Dragør” og principper i de supplerende undersøgelser, til en konkret og teknisk robust formgivning og linjeføring af et dige på de tre delstrækninger.
De første dialogmøder med grundejere, som skal lægge jord til et kommende dige, er holdt med deltagelse af rådgiver og kommunen. Her har vi været rundt om tre ting:1) oplevelserne med vand siden oktober, 2) kortlægning af den nuværende og forventede fremtidige brug af arealer og 3) hvilke særlige hensyn der er vigtige for den enkelte grundejer i forhold til etablering af et dige.
I løbet af foråret vil det være muligt for grundejere, borgere og andre interessenter at byde ind med kommentarer til løsningsforslagene. Invitation til at deltage i dialogen vil blive annonceret bredt, og vi opfordrer selvfølgelig alle til at give jeres besyv med. Tanken er at bringe de forskellige input fra dialogen ind i en samlet faglig afvejning af de mange forskellige hensyn.
På den baggrund arbejder rådgiverteamet i løbet af 2024 videre med at finde de konkrete lokale løsninger. Det vil sige konkrete løsninger, der bedst balancerer det overordnede hensyn til beskyttelse mod stigende havvand med andre hensyn til bl.a. naturkvaliteter, rekreative muligheder, teknisk robusthed samt de myndighedsmæssige bindinger, som arealerne er underlagt. I denne sammenhæng udarbejder rådgiverteamet også regneeksempler på mulig bidragsfordeling samt gennemfører en række kysttekniske analyser til at underbygge løsningsforslagene.
Arbejdet resulterer i et såkaldt ’dispositionsforslag’, som er en konkret projektbeskrivelse af en kystbeskyttelse på delstrækningerne Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden. Dispositionsforslaget skal godkendes af Dragør Kommunalbestyrelse.
Herefter skal projektet efterfølgende viderebearbejdes, bl.a. i form af en miljøvurdering, inden det kan sendes i udbud og anlægges i praksis.
I løbet af de kommende år fortsætter konkretiseringen af de øvrige strækninger fra Dragør Nordstrand hen over havnen og Sydstranden i det lokale kystbeskyttelsesprojekt i en etape 2 og 3.
Planen er, at etape 1 skal anlægges omkring år 2028, og at det samlede lokale kystbeskyttelsesprojekt rundt langs hele Dragørs kyst skal være anlagt inden 2030.
På hjemmesiden kan du se, hvilke løsninger på delstrækningerne rundt langs hele Dragørs kyst, der skal arbejdes videre med. Løsningerne er fra udviklingsplanen og supplerende undersøgelser fra 2022.
Staten igangsatte i slutningen af 2022 en forundersøgelse af en mulig fælles ydre kystbeskyttelsesløsning rundt om Københavnsområdet fra kommunegrænsen mellem København og Gentofte i nord og ned til kommunegrænsen mellem Hvidovre og Brøndby i syd. Formålet er at undersøge, om der kan etableres en samlet kystbeskyttelse, der både beskytter hovedstadens kritiske infrastruktur, boligområder, institutioner m.m. mod oversvømmelser fra havet.
Dragør Kommune deltager i forundersøgelserne sammen med Tårnby, Hvidovre og Københavns Kommuner foruden repræsentanter for infrastrukturselskaberne, herunder Lufthavnen, Sund & Bælt og Metroen. Udgangspunktet for en statslig løsning er de høje krav til sikringshøjder, som infrastrukturselskaberne har for deres anlæg.
De statslige undersøgelser er igangsat parallelt med Dragørs lokale kystbeskyttelsesprojekt med en basislinjeføring bag om Dragør (Fra Ullerupdiget til Kastrup Halvø) og et alternativ, hvor dele af Dragør indgår i den samlet statslige løsning.
Forundersøgelsen gennemføres på et overordnet niveau, og forventningen er, at resultaterne fremlægges i et politisk beslutningsoplæg til regering og kommuner i anden halvdel af 2024 med eventuel beslutning om næste skridt i en efterfølgende projektudvikling.
Det hænger tidsmæssigt sammen med Dragør Kommunes planlægning for det samlede lokale kystbeskyttelsesprojekt. På den måde er forventningen, at de lokale løsninger, vi fortsætter med at videreudvikle, kan tilpasses til en eventuel beslutning om en statslig løsning, hvor Dragør indgår.
Nyhedsbrevet er sendt til kystbeskyttelsesprojektets ambassadører (bl.a. formænd af grundejerforeninger). Hvis brevet her er kommet et forkert sted hen, vil det være en stor hjælp, hvis vi får en tilbagemelding, så vi kan justere de kommende henvendelser.
Du må derfor meget gerne melde tilbage på diger@dragoer.dk med tilbagemeldinger på det.
Vi lægger løbende materiale og nyheder på projektets hjemmeside, så kig forbi den, hvis I er nysgerrige efter at vide mere om projektet.
I dette nyhedsbrev giver vi en status på Dragør Kommunes kystbeskyttelsesprojekt, statens arbejde med stormflodsplan for København og inviterer til præsentation af de konkrete løsninger for kystbeskyttelse af Etape 1: Delstrækningerne 4-6: Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden. Du kan også læse om, hvad der er sket siden sidst, og hvad du selv skal være opmærksom på, nu hvor vi går ind i stormflodssæsonen. Nyhedsbrevet er langt denne gang – vi håber, at du alligevel vil læse med.
Vi vil gerne invitere alle borgere i Dragør og andre med interesse i kystbeskyttelse og kystzonen til et åbent møde, hvor Dragør Kommune og det faglige rådgiverteam præsenterer konkrete løsninger for kystbeskyttelsen af Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden. Det foreløbige program er:
I oktober 2023, oplevede vi i Dragør en stormflod, som skabte udfordringer for nogle af ejendoms-ejerne i kommunen, især i den sydvestlige del. Stormfloden blev efterfulgt af en ekstremt regnfuld vintersæson, som skabte yderligere problemer med regnvand flere steder i kommunen og højtstående grundvand.
Gennem vinteren, foråret og sommeren, er der blevet sat arbejder i gang, der på den helt korte bane kan mindske risiko for oversvømmelser fra havet og som kan hjælpe med at håndtere de større mængder af vand på terræn generelt, så det skaber færre problemer i en lignende situation.
Dragør Kommune har gennemført enkelte tiltag, der helt lokalt kan ”lukke huller” i terrænet uden at det kræver en egentlig godkendelse efter Kystbeskyttelsesloven. Derudover er diget udfor Søvang blevet repareret efter at have fået skader ifm. stormfloden i oktober 2023. Digelaget, der ejer diget udfor Dragør Nordstrand, er tilsvarende i gang med at reparere skaderne på Nordstrandsdiget. Foruden Dragør Kommune, har en række grundejere, bl.a. Naturstyrelsen, der ejer Kongelundsskoven, Forsvaret og private grundejere gjort det samme for så vidt angår deres ejendomme.
I forhold til at håndtere større mængder af regnvand, har kommunen blandt andet oprenset grøfter, udløb og overkørsler, så der kan ledes vand væk og videre til steder, hvor vandet ikke skaber oversvømmelser. Derudover har HOFOR undersøgt offentlige kloakledninger og brønde for at sikre, at en eventuel oversvømmelse i området ikke påvirker spildevandskloakken. Der kan stadig være risiko for, at spildevandskloakken kan oversvømmes, hvis der ledes overfladevand og tagvand til spildevands-kloakken fra private matrikler.
I tilfælde af situationer med varsler om højvande og stormflod, sætter repræsentanter fra Dragør Kommune sig sammen med Hovedstadens Beredskab og aftaler, hvilke indsatser, der skal sættes i værk, afhængig af varslet. Du kan som grundejer finde information om lokale varsler og eventuelle indsatser, du skal tage højde for, på hjemmesiden Dragør Kommune (dragoer.dk). Hjemmesiden bliver opdateret i takt med, at vejrsituationen udvikler sig. Hvis der er risiko for oversvømmelser, stiller Kommunens Vej- og Gartnerafdeling bl.a. sand og sække til rådighed ved Kongelundshallen, og grundejere kan komme og fylde sandsække, som kan lægges ud ved egen ejendom.
Dragør Kommune har det sidste år arbejdet med at konkretisere første etape af kommunens kystbeskyttelsesprojekt i et dispositionsforslag, der dækker Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden. Undervejs er der to gange afholdt åbent projektkontor i Kongelundshallen og vandringer i landskabet samt dialog med afsæt i konkrete ”mock-ups”, hvor kystbeskyttelsens dimensioner blev formidlet gennem rækker af stolper i jorden. Foruden dialog med grundejere, interessenter og borgere, har vi også talt med relevante myndigheder, herunder bl.a. Slots- og Kulturstyrelsen vedr. de fredede fortidsminder.
Det dispositionsforslag, der præsenteres i Hollænderhallen d. 14. november viser, hvor diget kan ligge (linjeføring) hvilke forskellige former diget tager langs strækningen (digetyper), samt en opdateret anlægsøkonomi. Derudover præsenteres regneeksempler, der viser, hvor meget ejendomsejerne kan komme til at betale for beskyttelsen. Der er ikke lavet en egentlig bidragsmodel endnu.
Dispositionsforslaget er en videre bearbejdning af løsningskataloget, der blev præsenteret offentligt inden sommerferien 2024. Se hvilke løsningstyper, der blev drøftet i første etape på plancher fra borgerdialogen i juni 2024. Dialog med borgerne 2024 (dragoer.dk))
Planen er, at Kommunalbestyrelsen i Dragør Kommune skal træffe beslutning om dispositionsforslaget for etape 1 i løbet af de kommende måneder og derefter beslutte de næste faser af projektet, som blandt andet vil være udarbejdelse af et kystteknisk projekt og en miljøkonsekvensvurdering af de foreslåede løsninger, der senere skal udbydes og anlægges. Også de kommende faser, vil gennemført i tæt dialog med berørte borgere og andre interessenter. Derudover skal Kommunalbestyrelsen tage stilling til, om vi skal igangsætte den fortsatte projektudvikling af kystbeskyttelsen på de øvrige kyststrækninger i Dragør Kommune: Dragør Nordstrand, Den gamle By og Havnen og Sydstranden (Delstrækninger 1,2 og 3).
Staten har siden 2022 arbejdet på at undersøge en mulig fælles ydre kystbeskyttelsesløsning rundt om Københavnsområdet fra kommunegrænsen mellem København og Gentofte i nord og til kommunegrænsen mellem Hvidovre og Brøndby i syd. Strækningen rundt om Hovedstaden er ca. 60 km lang. Formålet er at undersøge, om der kan etableres en fælles kystbeskyttelse, der både beskytter hovedstadens kritiske infrastruktur (Lufthavn, metro, el- og vandforsyning), boligområder, institutioner m.m. mod oversvømmelser fra havet i tilfælde af en særlig kraftig stormflodshændelse.
Dragør Kommune deltager i forundersøgelserne sammen med Tårnby, Hvidovre og Københavns Kommuner foruden repræsentanter for infrastrukturselskaberne, herunder Lufthavnen, Sund & Bælt og Metroen.
Udgangspunktet for Statens undersøgelser er meget høje krav til sikringshøjder, som infrastrukturselskaberne har for deres anlæg. For eksempel vil en oversvømmelse af metroen med havvand risikere at gå ud over menneskeliv og forårsage store problemer i hovedstadsområdet med store udgifter til følge. Det betyder, at Statens projekt arbejder med en meget lav tolerance for risiko og derfor undersøger muligheder for at sikre til et meget højt niveau – noget højere end hvad vi arbejder med i Dragør Kommunes projekt.
Forundersøgelsen gennemføres på et overordnet niveau, og forventningen er, at resultaterne fremlægges samlet sidst i 2024 og, at der i løbet af 2025 skal træffes beslutning i regeringen og de involverede kommuner om eventuelt næste skridt i en efterfølgende projektudvikling.
Der er indtil videre udgivet to delrapporter ud af fire. Rapporterne kan hentes gennem Sund & Bælts hjemmeside.
De statslige undersøgelser er igangsat parallelt med den fortsatte udvikling af Dragør Kommunes kystbeskyttelsesprojekt. De løsningstyper, der bliver undersøgt i det statslige arbejde, tager udgangspunkt i de typer af løsninger, der er udarbejdet af Dragør Kommune. Samtidig arbejder vi for, at Dragør Kommunes projekt kan gennemføres, i det tilfælde, at de statslige undersøgelser peger på løsninger, der ikke medtager Dragør af den ene eller anden grund. Projektudviklingsmæssigt, er vi i Dragør ”lidt foran” statens arbejde, fordi vi lokalt har arbejdet med kystbeskyttelse i længere tid.
Arbejdet i to parallelle spor rejser en række spørgsmål, som vi har forsøgt at samle på vores hjemmeside. Dialog med borgerne 2024 (dragoer.dk)
I store træk, regner vi med, at vi kommer til at arbejde med nedenstående aktiviteter i det kommende år, for at nå ambitionen om en samlet kystbeskyttelse rundt om hele Dragør inden 2030:
Det er ikke kun i Dragør, at vi ser ind i konsekvenserne af klimaforandringerne. Både i Danmark og internationalt, arbejdes der bredt med at planlægge og gennemføre planer og projekter, der kan ruste os til fremtidens klima. Frem til marts, kan blandt andet statens arbejde med stormflodsplan for København opleves på Dansk Arkitektur Center i en udstilling under titlen: Vandet kommer. Vandet kommer - Dansk Arkitektur Center - DAC
Nyhedsbrevet er sendt til kystbeskyttelsesprojektets kontaktpersoner (bl.a. formænd for grundejerforeninger) og vi håber, at I vil sende nyhedsbrevet til medlemmerne i jeres grundejerforening. Hvis brevet her er kommet et forkert sted hen, vil det være en stor hjælp, hvis vi får en tilbagemelding, så vi kan justere kommende henvendelser.
Meld derfor meget gerne tilbage på diger@dragoer.dk med tilbagemeldinger på det.
Vi lægger løbende materiale og nyheder på projektets hjemmeside, så kig forbi den, hvis du er nysgerrig efter at vide mere om projektet. På hjemmesiden er det også muligt at tilmelde sig nyheder, så du får en direkte advisering på mail, når der bliver lagt materiale på hjemmesiden.
På vegne af projektgruppen,
Venlig hilsen
Lise Holm
Projektleder