Gå til hovedindhold

Socialpolitik

Her kan du læse Dragør Kommunes socialpolitik

Tre damer der laver patchwork

Indhold

    Det sociale fællesskab

    Vision

    Kommunen er os alle, og menneskeligt nærvær og livskvalitet er en social balance bygget på et fundament af samarbejde og sammenhold mellem borgere og professionelle.

    Strategispor:

    • Alle er en del af et fællesskab
    • Vi hjælpes ad og støtter op om lige deltagelse i samfundet
    • Vi forebygger for at sikre gode leveår
    • Social professionalisme - ikke mindst for vore veteraner

    Dragør Kommunes Socialpolitik skal betragtes som en ”paraply” , i det der er et tæt samspil med kommunens øvrige og mere specifikke politikker, herunder skolepolitikken, Børne- ungepolitikken, ældre og værdighedspolitikken, Handicappolitikken m.v. Socialpolitikken i Dragør Kommune skal også ses i lyset af, at meget af det kommunale arbejde på socialområdet fungerer i samarbejde med Tårnby Kommune, der har myndighedsansvaret på en række områder inden for handicap og psykiatri, misbrug, jobcenter mm.

    I et aktivt samspil er pårørende, frivillige og kommunen med til at gøre det muligt for borgerne at deltage i sociale aktiviteter og derved forebygge ensomhed. Der er respekt for borgernes ret til selv at vælge det sociale liv og de relationer, som de ønsker.

    Vi tilstræber, at borgerne er aktive og medansvarlige, når de har behov for støtte i kortere eller længere perioder af livet. Borgerne støttes så vidt muligt i at skabe et selvstændigt liv, som giver dem livskvalitet. Pårørende og andet netværk er medskabende og relevante samarbejdspartnere, da de har viden og erfaring, der kan bringes i spil og som kan være et vigtigt led i rehabiliteringsprocessen.

    Det betyder meget at være en del af positive fællesskaber og have relationer til andre. Borgernes mulighed for at være aktive, bidrage og have et socialt liv på forskellig vis understøttes af meningsfulde fællesskaber, hvor man hjælper hinanden, for derigennem at kunne indgå i mangfoldige fællesskaber, hvor der er plads til den enkelte – og hvor der altid er en ven. 

    Dragør Kommune støtter op om lokale fællesskaber, så inklusion i samfundet kan fremmes, så borgere med funktionsnedsættelser eller særlige sociale problemer kan indgå som aktive deltagere i samfundslivet. Derfor arbejdes der målrettet med en selvstændig handicappolitik. Men det handler altid om mennesket – og ikke borgere med psykiske lidelse, borgere med handicap eller borgere i udsatte positioner.

    Hvad enten vores arbejde er forebyggende, støttende eller behandlende, skal det støtte socialt udsatte borgere i at mestre eget liv, så de dermed er ligestillede med andre og kan opnå højere grad af selvhjulpenhed og øget livskvalitet.

    Vi mener, at samarbejde på tværs af fagområder kan skabe mere synergi, og at vi i fællesskab kan finde nye fælles løsninger, der kan styrke kvaliteten på socialområdet. Derfor skal borgerne mødes af medarbejdere med specialiseret faglig viden og indsigt, hvor kvalificeret tværfagligt samarbejde er en selvfølge. 

    Borgere inde for det sociale område bliver mere og tidligere syge, mærker større konsekvens af sygdom og dør tidligere. Derfor er det vigtigt, at borgerne har nem adgang til de social- og sundhedsfaglige medarbejdere, så der kan ske en tidlig og forbyggende indsats

    Natur, udeliv og grønne områder er eksempler på gode rammer til forebyggende og sundhedsfremmende indsatser. De gavnlige virkninger ved at opholde sig i naturen er med til at understøtte borgernes sociale relationer, trivsel og livskvalitet. Lige adgang til at bruge naturen og naturoplevelser kan binde os sammen på nye måder. Flere borgere kan opnå tilknytning til fysisk aktivitet og sociale fællesskaber i fritids- og foreningslivet, og medarbejderne i kommunen arbejder socialpædagogisk for at fremme dette.

    For borgere, der ikke er tilknyttet det ordinære arbejdsmarked, kan det også gøre en forskel at være en del af den frivillige indsats og dermed en del af arbejdsfællesskabet. 

    Vi tilstræber, at borgerne er aktive og medansvarlige, når de har behov for støtte i kortere eller længere perioder af livet. Borgerne støttes så vidt muligt i at skabe et selvstændigt liv, som giver dem livskvalitet. Pårørende og andet netværk er medskabende og relevante samarbejdspartnere, da de har viden og erfaring, der kan bringes i spil og være vigtige led i livet og rehabiliteringsprocesser. Vi har en særlig pligt til at passe på dem, der har passet på os. Således er der bag enhver veteran pårørende, som vi skal tage hånd om. Det gælder særligt børn, og det gælder før, under og efter en udsendelse.

    Derfor arbejder vi for én samlet indgang i kommunen for støtte til soldater, veteraner og deres pårørende og for at øge formidlingen om arbejdet som udsendt og virkningerne heraf. Kvaliteten i en veteranindsats er afhængig af, at den bliver gennemført med baggrund i viden og ikke på antagelser og myter. Viden er derfor relevant, både for de kommunale medarbejdere, der i deres arbejde kommer i kontakt med veteranerne eller deres familier, men også for alle andre borgere og institutioner. Vi har en fælles opgave med at støtte dem, der har ofret noget af sig selv for os andre.