Befrielsesdagen 4. maj – Vær med!
Vi mindes befrielsesdagen for 80 år siden søndag den 4. maj 2025 med en række gratis arrangementer. Også for børnefamilier – med fællessang og skattejagt. Borgmesteren nedlægger krans ved mindestenen foran Dragør Kirke efter aftenandagt i kirken kl. 19. Alle er velkommen!

Vi gentager succesen fra de seneste år med en spændende temadag om besættelsestiden søndag den 4. maj 2025 – arrangeret af Museum Amager, Dragør Kirke og Dragør Kommune. I år har også Repair Café og Dragør Bibliotek budt ind.
Dagen består af åbne arrangementer, der frit kan kombineres alt efter interesse. Kom for eksempel til stemningsfuld aftenandagt i Dragør Kirke med sognepræst Jens Bach Pedersen kl. 19. Derefter er der kransenedlæggelse ved mindestenen på kirkens forplads med borgmester Kenneth Gøtterup.
Program den 4. maj 2025: Dragør i besættelsens tegn
Kl. 12-16 | Aktiviteter for hele familien
Familieskattejagt – Besættelsestiden i børnehøjde
📍 Mødested: Turistinformationen, Gl. Havn 14
Museum Amager har skabt en spændende skattejagt rundt i Dragør med spor fra Besættelsestiden.
Forbeholdt børnefamilier.
Særudstilling: Jødernes flugt i 1943
📍 Dragør Museum, Strandlinien 4
Oplev historien om de ca. 700 danske jøder, der flygtede via Dragør Havn til Sverige.
Museumskutteren Elisabeth K571
📍 Neden for lodstårnet, Dragør Havn
Gå ombord på kutteren og hør de frivillige fortælle om dens rolle i redningen af danske jøder under 2. verdenskrig.
Krea-værksted: Med nål og tråd
📍 Pakhuset, Dragør Havn
Repair Café Dragør inviterer til kreativt værksted inspireret af genbrug under besættelsen.
Medbring gerne eget tøj og materialer til reparation og broderi.
Kl. 16 | Fællessang (Alsang)
📍 Pakhuset, Dragør Havn
Vi løfter stemmen og fejrer friheden i hjertet af Dragør - syng med i fællesskab med Musik- og Kulturskolen i ægte 1940’er-stil.
Kl. 19 | Aftenandagt og kransenedlæggelse
📍 Dragør Kirke
Oplev en stemningsfuld andagt med sognepræst Jens Bach Pedersen.
Efterfølgende kransenedlæggelse ved mindestenen på kirkens forplads med borgmester Kenneth Gøtterup.
Alle er velkomne.
Mærk historiens vingesus med Museum Amager
Alle historieinteresserede børnefamilier kan få udleveret en spændende familieskattejagt, der tager jer på tur rundt i Dragør, hvor I skal finde spor efter Besættelsestiden. Når I kommer retur til Turistinformationen med jeres besvarelser, venter der lidt af krigstidens rationeringsgodter og en kop erstatningskaffe til de voksne.
I anledning af befrielsesdagen er der fri entré på Dragør Museum, hvor besøgende blandt andet kan se den spændende særudstilling om da de danske jøder flygtede til Sverige i 1943. Godt 700 af landets i alt 7.000 jøder flygtede til Sverige via Dragør Havn.
Nedenfor lodstårnet holder de frivillige omkring museumskutteren Elisabeth K571 kutteren åben, så alle nysgerrige kan komme ombord og høre om dens fascinerende fortid og rolle, da de danske jøder blev fragtet til sikkerhed i det neutrale Sverige i 1943.
Alsang i pakhuset på Dragør Havn
Dragør Musik- og Kulturskole inviterer for eksempel til 45 minutter fyldt med alsang og samhørighed den 4. maj kl. 16 i Pakhuset på Dragør Havn.
Begrebet "alsang" stammer fra Norge og Sverige og betyder fællessang.
Under 2. Verdenskrig blev alsang en markant bevægelse i Danmark, hvor tusindvis af danskere samledes for at synge fædrelandssange som et udtryk for nationalfølelse og sammenhold. Det første alsangsstævne fandt sted i Aalborg den 4. juli 1940, og bevægelsen kulminerede den 1. september samme år, hvor flere hundrede tusinde deltog i stævner over hele landet.
Fællessang har gennem tiderne været en kilde til samhørighed og styrke. Når vi synger sammen, deler vi ikke kun ord og melodier, men også følelser og oplevelser, der binder os tættere sammen. Vi håber at se mange til en hyggelig stund, hvor vi gennem sang kan styrke vores fællesskab og mindes vigtige begivenheder i vores historie.
Krea-værksted: Med nål og tråd – Brodering og reparation af tøj
Under besættelsen var der stor mangel på tekstiler, og det satte sit præg på både mode og danskernes tøj. Det blev simpelthen mere og mere slidt. Rationeringen betød, at folk måtte være kreative med deres garderober – tøj, der var blevet nedslidt, blev repareret og syet om med nål og tråd. Mange havde tøj hængende, som de ikke havde brugt i årevis. Det kunne nu komme til ny værdighed. Enten hos en selv eller måske hos en anden.
Genbrug var ikke bare en nødvendighed, men også en kunstform. Vend klædeskabet, som det populært blev sagt.
Måske du har et gammelt stykke tøj, der fortjener nyt liv eller har brug for en personlig opgradering? Kom og vær med til en kreativ og lærerig dag sammen med Repair Café Dragør, hvor vi dykker ned i historien fra besættelsestiden, og hvordan de danske borgere dengang blev nødt til at være opfindsomme med deres tøj og materialer.
På værkstedet får du mulighed for at reparere eller opfriske dit gamle tøj ved hjælp af brodering og lappe-teknikker, som blev flittigt brugt under rationeringen i 2. verdenskrig.
Husk at medbringe dit eget tøj eller materialer, du vil forvandle, samt gerne garn, broderigarn og andet, du ønsker at bruge.
Vil du vide mere om Danmarks besættelse og befrielse?
I perioden fredag den 25. april – lørdag den 10. maj 2025 sætter Dragør Bibliotek bøger frem, som handler om Danmarks besættelse og befrielse.
Vi har både fagbøger og romaner, der på hver deres måde kan give dig et indblik i begivenhederne. Du kan læse om de store linjer, de politiske beslutninger og modstandskampen eller om dagliglivet i familierne.
Lån for eksempel:
- ”Historien om Danmark under 2. verdenskrig: fra besættelse til befrielse 1940-1945” fortalt for børn og voksne
- ”Og ingen ved, hvordan det går” – en roman om to københavnske familier under besættelsen.
På drabib.dk kan du finde en artikel med henvisning til bøger og links til andre kilder til viden om Danmarks besættelse.