Gå til hovedindhold
Nyheder
Varmeforsyning

Fjernvarme i Dragør åbner nyt kapitel

Fjernvarmen i Dragør er gået fra planlægning til projektering hen over sommeren. Det betyder, at der er taget hul på endnu et nyt kapitel i fjernvarmeprojektet. Det glæder både borgmester Kenneth Gøtterup og udvalgsformand Helle Barth. 

24. sep. 2024

Illustration af forslag til kommende energicentral ved Ndr Dragørvej og Ryvej - Kilde CTR

Indhold

    71,4 millioner kroner i tilskud

    Da Energistyrelsen i juli 2024 gav Dragør Fjernvarme tilsagn om 71,4 mio. kr. i tilskud, blev det sidste forbehold opfyldt, og fjernvarmeprojektet har nu en endelig godkendelse. Et tilskud, borgmester Kenneth Gøtterup glæder sig over alligevel faldt på plads til gavn for borgerne i Dragør.

    ”Det var skuffende og ærgerligt, at fjernvarmeprojektet ikke var med i fjernvarmepuljens første runde og lige ved heller ikke var med i anden runde. Derfor pressede jeg også på for, at fjernvarmepuljen fik tilført ekstra midler på Christiansborg, så også Dragør Fjernvarme kunne få del i puljen, siger Kenneth Gøtterup og fortsætter:

    ”Jeg vil gerne rose Folketingets partier bag aftalen om Grøn Fond for at lytte, og det glæder mig, at Dragør Fjernvarme starter med et tilskud til at etablere fjernvarme i Dragør Kommune.” 

    Tilskuddet på de 71,4 mio. kr. forbedrer økonomien i det samlede projekt svarende til ca. 15.000 kr. pr. olie- eller gasfyr, der skiftes ud med fjernvarme i Dragør.

    Han fortæller desuden, at der også er indgået en politisk aftale på Christiansborg om, at afskrivningsperioden på anlægsinvesteringerne også skal forlænges: ”Det anbefalede jeg i et borgmesterbrev til ministeren tilbage i marts 2024, og det vil have en virkelig positiv effekt på økonomien og bæredygtigheden i fjernvarmeprojektet.” 

    Godkendt CTR-projekt

    Samtidig har CTR – Centralkommunernes Transmissionsselskab, der skal forsyne Dragør Fjernvarme, fået godkendt et projektforslag om for det første en hovedledning til Dragør og for det andet en energicentral, der skal producere varme på Ndr Dragørvej. Det betyder, at der ikke bare er godkendt et projekt for at tilslutte fjernvarme til husstandene i Dragør Kommune, men også til faktisk at få varme frem.

    Det er nyheder, der glæder Klima-, By- og Erhvervsudvalgets formand Helle Barth: ”Det er et nyt kapitel for virkeliggørelsen af Dragør Kommunes varmeplan og vores bestræbelser i den grønne omstilling med udfasning af naturgas som kilde til opvarmning.” 

    Hun fortsætter: ”Her i projektfasen kan Dragør Fjernvarme nu indgå de aftaler, der skal til for at forsyne 4.500 husstande i Dragør med fjernvarme.”

    Helle Barth er også meget tilfreds med, at Dragør Fjernvarme allerede nu har modtaget mange ansøgninger om at få fjernvarme – noget borgerne løbende ansøger om på Tårnby Forsynings hjemmeside.

    Orienteringsmøde om energicentral

    CTR har sammen med kommunen holdt det første naboorienteringsmøde for de husstande, der ligger tættest på den kommende energicentral. I alt 17 private husstande og erhvervsvirksomheder deltog på orienteringsmødet den 4. september 2024 på Nordstrandskolen. Her præsenterede CTR projektet med energicentralen, og det arbejde med udarbejdelse af forslag til lokalplan og miljøkonsekvensvurdering, der er i gang.

    Og særligt anlæggets påvirkning både visuelt og i forhold til støj gav anledning til spørgsmål. Nu arbejder CTR videre med kommentarer og bemærkninger, og forventningen er, at lokalplanforslaget kommer i høring i begyndelse af 2025.