Den 4. maj 2024: Vær med!
Også for børnefamilier – med fællessang og specialdesignet byvandring. Vi mindes befrielsesdagen lørdag den 4. maj med forskellige arrangementer hen over dagen ved bl.a., at borgmesteren nedlægger krans ved mindestenen foran Dragør Kirke efter aftenandagt i kirken kl. 19. Alle er velkommen!
Vi gentager successen fra sidste år med en spændende temadag om besættelsestiden lørdag den 4. maj 2024 – arrangeret af Museum Amager, Dragør Kirke og Dragør Kommune.
Sidste år var 80-året for de danske jøders mirakuløse flugt fra nazistisk forfølgelse til sikkerhed i Sverige. I den anledning fik Dragør Kommune nænsomt renoveret mindestenen foran Dragør Kirke. Mindestenen blev i sin tid opstillet af kommunen til minde om ofrene af 2. verdenskrig.
Alsang, foredrag og kransenedlæggelse
Befrielsesdagen den 4. maj 1945 giver stof til eftertanke i en tid med krig i Europa, mener borgmester Kenneth Gøtterup. Derfor er han også taknemmelig over samarbejdet med Museum Amager, Dragør Musik- og Kulturskole og Dragør Kirke om endnu en temadag, om dengang Danmark var besat af Hitlers Nazityskland.
”Jeg håber, at borgerne finder programmet for temadagen med alsang, foredrag og byvandring for børnefamilier samt andagt i kirken interessant. Der er noget for enhver smag,” siger borgmesteren.
Der lyder også en særlig opfordring til børnefamilier om at deltage, for som han siger:
”Det er vigtigt, at vi også inddrager børn i denne markering, så vi bliver ved med at huske. I det hele taget håber jeg, at så mange som muligt har lyst til at mindes og være med, når jeg slutter dagen af med at nedlægge en kranse foran Dragør Kirke ved kommunens mindesten for ofrene af krigen.”
”Bagefter kan vi gå hver til sit og tænde lys i vores vindueskarme, som traditionen byder,” slutter Kenneth Gøtterup.
Temadag om besættelsestiden
Temadagen løber af stablen lørdag den 4. maj 2024 i Dragør Besøgscenter (Havnepakhuset Gl. Havn 14, Dragør). Alsangen – måske bedre kendt som fællessang – finder sted i det gamle skibsværft på havnen. Mens den stemningsfulde andagt afvikles i Dragør Kirke, Kirkevej 170.
Dagen består af en åbne foredrag og arrangementer, der frit kan kombineres alt efter interesse.
Program den 4. maj 2024
Kl. 10-11.30 AUGUSTOPRØRET 1943 (i besøgscentret)
Foredrag om de dramatiske og blodige uger, der ledte op til bruddet med samarbejdspolitikken 29. august 1943. Historiker og forfatter Simon Kratholm Ankjærgaard tager afsæt i en række nøglepersoner på gadeplan, i den illegale undergrund, på Christiansborg og i de tyske hovedkvarterer i Berlin og Ulveskansen.
Gratis – max 50 deltagere (først til mølle)
Kl. 12-13.30 DEN SIDSTE FORBRYDELSE (i besøgscentret)
Foredrag med politimand og forfatter Martin Q. Magnussen, som fortæller om drabet på flere tusinde jøder i 1945, på en kaserne, hvor danskere i tysk uniform var vagter. Magnussens bog førte ved sin udgivelse til sigtelse for krigsforbrydelser af en af de stadig levende danske SS-frivillige.
Gratis – max 50 deltagere (først til mølle)
Kl. 14-14.45 ALSANG – BEDRE KENDT SOM FÆLLESSANG (i Det Gamle Værft på havnen)
Kom og syng med! En musikalsk rejse gennem Danmarkshistorien fra de bevægende sange sunget under besættelsestiden til nutidige melodier, der samler generationer. Der vil være en kort optræden af elever fra musikskolen, og musik- og kulturskolens leder Jacob Honoré synger for til fællessangen.
Gratis – max 140 deltagere (først til mølle)
Kl. 15-16 BESÆTTELSESTIDEN I BØRNEHØJDE (mødested ved besøgscentret)
Specialdesignet byvandring – forbeholdt børnefamilier – med museumsinspektør Christian Aagaard, som giver et helt særligt indblik i besættelsestiden. Vi besøger mindesmærker, taler om krigens dilemmaer og smager på besættelsestidens specielle madlavning.
Gratis – først til mølle
Kl. 19 AFTENANDAGT OG KRANSENEDLÆGGELSE i Dragør Kirke
Stemningsfuld aftenandagt i Dragør Kirke ved sognepræst Jens Bach Pedersen. Derefter er der kransenedlæggelse ved mindestenen på kirkens forplads ved borgmester Kenneth Gøtterup.
Gratis – åbent for alle