Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Politik
Erhverv

Aftale om Budget 2025-2028 indgået i Dragør Kommune

Et stort flertal af partierne i Dragør Kommunalbestyrelse har i går aftes indgået budgetaftale om næste års budget for kommunen. Bag aftalen står Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

11. sep. 2024

Indhold

    Liste T – Tværpolitisk Forening og Sydamagerlisten står uden for aftalen, som blev underskrevet af forligsparterne på rådhuset tirsdag den 10. september 2024.

    Sidste års aftale føres videre

    Sidste år var første gang i kommunens historie, at et flertal i Dragør Kommunalbestyrelse – bestående af forligspartierne – indførte toårige budgetter. Det vil sige et budget, hvor serviceniveauet gælder for to år.

    I forlængelse af det er den nye budgetaftale en videreførelse af aftalen for sidste års Budget 2024-2027. Og hensigten er fortsat at skabe mest mulig ro om kerneopgaverne på kommunens forskellige arbejdspladser. 

    Fastholder og udvider serviceniveauet

    Forligspartierne har nu genbesøgt budgettet og aftalt ikke kun at fastholde serviceniveauet, men også at udvide det med 6,5 mio. kr. pr. år – foruden etårige og toårige budgetudvidelser i 2025 og 2026.

    At det er muligt hænger sammen med forligspartiernes fokus på fastholde kommunens økonomiske politik, løbende at følge op og have en stram økonomistyring samt at afdrage på kommunens gæld.

    Forligspartierne har lagt op til ekstraordinært at afdrage 10 mio. kr. på kommunens langsigtede gæld i 2025. Det vil betyde færre renteudgifter og faldende afdrag, som frigiver flere penge til anlæg og service. Og hvis økonomien tillader det, er partierne enige om at fortsætte med at afvikle ekstraordinært på gælden.

    Nye indsatser – både langvarige og midlertidige

    Af budgetaftalen fremgår flere såvel langvarige som midlertidige indsatser, som partierne er enige i at sætte i gang.

    Af langvarige indsatser i Budget 2025-2028 er:

    • To puljer på velfærdsområdet – én på børne- og ungeområdet og én på ældreområdet (hver på 2 mio. kr.)
    • Kompetenceudvikling af medarbejdere (750.000 kr. i 2025/26 og 550.000 kr. i 2027/28)
    • Hædring af frivillige (100.000 kr.)
    • Styrket indsats til at gennemføre vedtagne strategier og politikker (150.000 kr.)
    • Tilpasning af udgiften til bøjletandbehandling af børn (1 mio. kr.)
    • Fortsætte en Borgerrådgiverfunktion sammen med andre kommuner (300.000 kr.)
    • Styrket digitalisering, kunstig intelligens og cybersikkerhed (500.000 kr.)

    Af midlertidige indsatser i perioden 2025-2026 er:

    • Styrket indsats for lokalplaner ved at tilknytte ekstern specialiseret arbejdskraft (samlet 2 mio. kr.)
    • Elcykler til Hjemmeplejen (samlet 200.000 kr.)
    • Styrket økonomiopfølgning på socialområdet (samlet 1,4 mio. kr.)

    Indsats i 2025:

    • Styrket borgerinddragelse i at håndtere velfærdens fremtidige udfordringer (500.000 kr.)

    På anlægssiden i 2025-2028 har forligspartierne valgt at prioritere penge til for eksempel at rense hovedgrøften og at justere budgettet til energirenovering. Desuden er yderligere 18 mio. kr. reserveret til kystbeskyttelse.

    Endelig er der fortsat ønske om at flytte administrationen af Hjemmeplejen til lokaler på Enggården og sikre mulighed for at etablere plejehjemspladser til at imødekomme fremtidens stigende behov.

    Udtalelser

    I forbindelse budgetaftalen for Budget 2025-2028 udtaler de enkelte aftaleparter sig.

    Kenneth Gøtterup, Det Konservative Folkeparti (C), udtaler:

    ”Jeg er som borgmester meget tilfreds med, at de landspolitiske partier igen har taget ansvar for Dragørs udvikling. Jeg er særlig glad for den stabilitet, vi kan give både borgerne og vores medarbejdere ved at videreføre vores toårige budgetter samtidig med, at vi kan styrke den kommunale service og fortsætte nedbringelse af den langsigtet gæld, som vi også gjorde i 2024.

    Med den stabilitet vi har skabt, har vi tilvejebragt mulighed for at afsætte to ekstraordinære puljer til de klassiske velfærdsområder og dermed styrke både børne- og ungeområdet samt ældreområdet. Men vi skal også bruge pengene, hvor de giver bedst mening. Derfor afventer vi de videre undersøgelser, før vi træffer beslutning om at udmønte dem. 

    Vi har et efterslæb på lokalplaner, der er vigtig for byens udvikling. Med en ekstra bevilling på 2 mio. kr. kan vi nu indhente ekstern faglig ekspertise til at sætte ekstra turbo på denne vigtige opgave. Det har været et politisk ønske fra Konservative gennem lang tid at få opprioriteret dette område.

    Medarbejderne har peget på behovet for endnu bedre muligheder for kompetenceudvikling, hvorfor det er dejligt, at vi med dette års budget kan imødekomme deres ønske, ligesom vi også skaber bedre forhold for medarbejderne i vores hjemmepleje med tilførsel af flere elcykler, som har været et ønske i flere år. 

    Og sidst, men ikke mindst ligger dialogen og inddragelse af borgere os Konservative meget på sinde. At vi i 2025 afsætter midler til at begynde en ny model for inddragelse af borgere i både prioritering og rådgivning af kommunalbestyrelsen er fantastisk og bliver forhåbentlig starten på en helt ny måde at inddrage borgerne i Dragør på. 

    At kunne videreføre hidtil serviceniveau uden besparelser, iværksætte nye forbedringer samtidig med, at vi kan begynde en mere strategisk udvikling af kommunen samtidig med, at vi sikrer en meget stabil kassebeholdning i årene fremover er resultatet af et godt og ansvarligt samarbejde mellem forligspartierne. Derfor skal der også lyde en stor tak til Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne for, at vi sammen kan skabe økonomisk tryghed i Dragør.”

    Nicolaj Bertel Riber, Socialdemokratiet (A), udtaler:

    ”Socialdemokratiet er vanen tro med i budgetforliget for Dragør Kommune. I år var det en lidt anderledes proces, da vi sidste år indgik i en toårig budgetaftale.

    Formålet med at indgå toårige budgetaftaler har været at skabe en så stabil og tryg ramme for vores kommune som muligt, der sikrer mest muligt ro på vores kommunale arbejdspladser. Det har været topprioritet for Socialdemokratiet. Ro til opgaverne, ro til at fokusere på hverdagen, ro til velfærd. Toårige budgetter skal også ses i sammenhæng med en ansvarlig økonomisk politik. 

    Med dette tillæg til budgetforliget, fastholder vi ikke bare velfærdsniveauet, vi udbygger det. I alt opjusterer vi budgettet med 6,5 mio. kr. Vi investerer i vores fællesskab. 

    For Socialdemokratiet har det været særligt vigtigt, at en stor del af disse midler blev prioriteret til vores børn og ældre – de store velfærdsområder. Det er vi heldigvis lykkedes med. 

    Der afsættes også midler til at fortsætte vores borgerrådgiverordning. 

    Endvidere har det været muligt at imødekomme et stort ønske fra medarbejderne, nemlig flere midler til kompetenceudvikling. Nu bliver der tilført over 2 mio. kr. til kompetenceudvikling henover budgetperioden. 

    Derudover har der været plads til en række engangsinvesteringer, som for eksempel flere elcykler til hjemmeplejen, midler til at sætte ind på planområdet og udviklingsmidler til implementering af den kommende sundhedspolitik. 

    En ansvarlig økonomisk politik har også givet os mulighed for at afdrage på vores gæld, så vi fremover får flere penge til velfærd.

    Vi vil gerne takke vores forligsparter Konservative, Venstre og Moderaterne for en god proces og nogle gode resultater for Dragør.”

    Helle Barth, Venstre (V), udtaler:

    ”Venstre er med i årets budgetaftale og har som i de seneste mange år valgt at påtage sig et medansvar for de næste års prioriteringer af drift og anlæg. For Venstre er det vigtigt med brede aftaler om kommunens budget, og vi kan konstatere, at 11 ud af 15 medlemmer af kommunalbestyrelsen står bag. Det sikrer stabilitet omkring kommunens drift.

    Det er år 2 i budgetforliget for 2024-2027. Som forventet har det vist sig at være den rigtige beslutning for Dragør Kommune at arbejde med et toårigt budget, da det har givet tid i både forvaltning og i de decentrale enheder til at fokusere på kerneopgaverne.

    Årets budgetforhandlinger har været anderledes, da vi ikke skulle starte forhandlingerne med at finde råderum. Det har derfor været muligt med varigt løft af driften på 6,5 mio. kr.

    Venstre er med årets budgetaftale glade for, at det har været muligt at udbygge velfærden på 0-18-årsområdet og på ældreområdet. Disse to velfærdsområder er hver løftet med puljer på 2 mio. kr. For Venstre er det vigtigt at fortsætte indsatsen for unges trivsel og på bedre alkoholkultur blandt vores børn og unge.

    For Venstre har det også været en vigtig prioritet, vi sikrer en væsentlig styrkelse af kapaciteten til behandling af lokalplaner gennem ekstra midler til ekstern konsulenthjælp i 2025 og 2026, ikke mindst i lyset af kommende store anlægsopgaver der er på vej. 

    Anlægsområdet er præget af den stramme statslige styring, som betyder et formindsket anlægsbudget. Men ved ansvarlige prioriteringer på tilpasning af anlægsbudgettet til anlægsrammen er Venstre glade for fortsat fokus på grønne investeringer og på de kommende anlægsprojekter – herunder yderligere øremærkning af midler på 18 mio. kr. til kystbeskyttelsen.

    Vi retter en stor tak til de andre partier bag aftalen og de mange gode og konstruktive diskussioner i forhandlingsrummet.”

    Lisbeth Dam Larsen, Moderaterne (M), udtaler:

    ”Økonomiaftalen mellem KL og Regeringen har betydet lidt flere penge til Dragør i 2025. Fra Moderaternes side er vi glade for fortsat at være en del af den toårige budgetaftale, som vi indgik med ACV sidste år.

    Det er lykkedes i forhandlingerne at få et permanent løft på 4 mio. kr. til vores velfærd, fordelt på ældre- og børneområdet. En del vil om nødvendigt kunne anvendes til at sikre opnåelsen af 60/40-fordelingen mellem pædagoger og medhjælpere i vores daginstitutioner.

    På skoleområdet har vi de sidste mange år i Dragør arbejdet på en mere rummelig skole, som bedre er i stand til at sikre også vores børn med særlige behov en plads i nærmiljøet til glæde både for den enkelte, kammeraterne og med tilstrækkelige kompetencer hos medarbejderne. Når vi kender resultatet af den økonomiske undersøgelse og den nye skolereform, vil vi have muligheden for at tilføre ekstra midler til området. 

    På ældreområdet investeres bl.a. i et vigtigt kvalitetsløft på Enggården. Endvidere er det aftalt at igangsætte en politisk drøftelse om muligheden for flere plejeboliger på Enggården samt at igangsætte den nødvendige proces for, at en eventuel flytning af Hjemmeplejens kontorer fra Wiedergården til Enggården kan gennemføres. En flytning af Hjemmeplejen vil både betyde en årlig driftsbesparelse på huslejen og give bedre muligheder for et ledelsesmæssigt og fagligt samarbejde mellem Hjemmeplejen og Enggården.

    Dragør har Danmarks højeste antal af borgere, som deltager i foreningsarbejde. Vores foreningsliv understøtter i høj grad det gode liv i Dragør. Det er derfor en stor glæde, at vi efter flere års besparelser på området igen løfter de årlige puljer til anerkendelse af frivilligindsatsen. Ligesom vi har store forventninger til resultatet af næste års investering i en Borgersamling og dennes forslag og anbefalinger om nye eller ændrede tiltag i kommunen.

    Endelig vil vi fra Moderaternes side takke konstitueringspartierne Konservative, Venstre og Socialdemokratiet for lydhørhed og indflydelse i budgetprocessen.”

    Godkendes den 26. september 2024

    Budgetaftalen godkendes af kommunalbestyrelsen torsdag den 26. september 2024. Derefter kan budgetaftalen og afstemningsbilaget læses på Dragør Kommunes hjemmeside.