Nye statsskove med borgerinddragelse
Der var stor interesse og engagement på borgermøde om bynær skov i Dragør. Nu nedsætter Naturstyrelsen et Skovrejsningsråd og lægger plan for beplantning af tre små skovarealer i kommunen. Vil du være med? Frist for at melde sig er den 22. november 2024.
Målet er klart. Vi skal have mere skov, og selv små skove har også sin ret. Til glæde for borgerne skal det være muligt at have et aktivt friluftsliv i rekreative naturområder tæt på byen. Der skal også være mere plads til danske dyr og planter – det vil med et fint ord sige – mere biodiversitet. Og klimaet har behov for, at vi binder mere CO2 fra luften omkring os.
Det havde knapt 90 deltagere meldt sig til at høre mere om på vores og Naturstyrelsens borgermøde om tre nye statsskove i Dragør. Mødet fandt sted mandag den 4. november 2024, hvor borgmester Kenneth Gøtterup bød velkommen.
Baggrund
Folketinget afsatte i 2022 50 mio. kr. til at etablere statsskov i hovedstadsområdet. I forlængelse af det kontaktede Naturstyrelsen blandt andet Dragør Kommune for at høre om forslag til arealer, som umiddelbart var egnede, og som staten kunne købe.
Det er nu resulteret i, at Dragør Kommune sælger tre områder til nye, små statsskove. Der er konkret tale om et område:
- ved Køjevænget / Ndr Dragørvej
- ved Rytterager 9 -11
- Fælledvej 85 ved Genbrugspladsen.
Planerne om skovrejsning i området ved Ndr Dragørvej/Køjevænget forudsætter, at Naturstyrelsen også indgår en aftale med den private lodsejer, fordi Dragør Kommune kun ejer en mindre andel af arealet.
Statsskov er lig med fredskov
På borgermødet præsenterede byplanlægger Cecil Lundme Olausson fra Dragør Kommune de forskellige planmæssige bindinger:
- Når offentlige myndigheder planter ny skov, bliver skoven, ifølge skovloven, til fredskov. Det betyder, at arealet ikke længere kan bruges til andet end skov
- Skovrejsning udløser i sig selv ikke krav om, at kommunen skal til at udarbejde ny lokalplan eller give landzonetilladelser, men skovrejsningsprojektet skal miljøvurderes af Miljøstyrelsen
- Der vil være en såkaldt 300 meter skovbyggelinje omkring de nye skovområder. Inden for denne linje må der ikke placeres bebyggelse, campingvogne og lignende. Der er dog undtagelser, som gør, at borgere med ejendomme nær de nye skove ikke påvirkes. I allerede bebyggede områder vil der også være muligt, uden at søge om dispensation at opføre huse og små bygninger på op til 50 m2.
Mere natur med hjemmehørende træer og buske
Skovrider Kim Søderlund og projektleder Mads Herborg Bisgaard (begge fra Naturstyrelsen) gennemgik rammen og udkast til projektet for skovrejsning i Dragør.
Tanken er, at arealerne skal bruges til mere natur og ikke til bymæssige faciliteter. Det vil sige, at der som udgangspunkt ikke vil være bålhuse, sheltere, fitness-redskaber, men derimod gerne trampestier, lysninger og måske en bænk.
Tanken er desuden, at Naturstyrelsen kun planter træer og buske, som naturligt hører hjemme i Danmark. Det gav blandt anledning til at spørgsmål fra deltagere, om Naturstyrelsen har overvejet at tage hensyn til allergikere og undgå at plante birketræer.
Naturstyrelsen forventer at have de relevante myndighedsgodkendelser på plads i løbet 2025 og lidt afhængig af, hvornår på året det sker, vil de første træer kunne plantes i enten foråret eller efteråret 2025.
Skovrejsningsråd – vil du være med?
Naturstyrelsen tager nu initiativ til at etablere et Skovrejsningsråd i Dragør på op til 14 deltagere, som for eksempel kommer fra grundejerforeninger i området og/eller fra andre relevante interessefælleskaber.
Ønsket er at få lokal viden, om der for eksempel allerede er særlige dyr og planter, der skal passes på. Er der særlige ønsker til stier, som skal binde skoven sammen med kommunale stier? Er der noget landskabeligt, der skal tages ekstra hensyn til?
Naturstyrelsen forventer, at Skovrejsningsrådet vil mødes 1-3 gange og bidrager med input til den endelige tilplantningsplan og måske har lyst til at hjælpe med:
- At plante træer med spade på en særligt tilrettelagt indvielsesdag
- At renholde rundt om de små træer, så de trives bedre
- At opsætte og vedligeholde rovfuglepinde, så mus og mosegrise bliver et mindre problem, og vi kan nyde synet af fuglene
- At være Naturstyrelsens øjne og ører, så eventuelt problemer kan tackles.
Ønsker du at være med i Skovrejsningsrådet, kan du sende en e-mail til projektleder Mads Herborg Bisgaard på adressen maheb@nst.dk – eller ringe på telefon 29 38 63 92.
Frist for at melde sig er fredag den 22. november 2024.
Hvad skal skovene hedde?
Borgmester Kenneth Gøtterup fortalte afslutningsvist om, at Naturstyrelsen havde bedt om hjælp til at få lokale input til de nye statsskoves navne. Udgangspunktet er, at det er statens skove, men jo lokalt forankret i Dragør.
Kriterier for et godt navn kan for eksempel være:
- Giver det mening?
- Enkelthed?
- Entydighed (fx geografisk placering)
- Præcision? (ikke allerede brugte skov-navne)
- Eventuel historisk reference
Borgmesteren opfordrede til at holde øje med hjemmesiden og Dragør Nyt, hvor vi, når tid er, vil melde mere ud om, hvornår og hvordan navneprocessen kommer til at foregå.
Se mere
Slides fra informationsmødet 4. november 2024: