Ny proces for det gamle bådeværft
Dragør Kommune iværksætter nu en ny proces for det gamle bådeværft på Dragør Havn efter at have afsøgt markedet for en erhvervsmæssig udvikling af værftsgrunden i et offentlig udbud.
Offentlig udbud – tilbud afvises
Det gamle bådeværft har været i offentlig udbud med henblik på udlejning. Partierne bag beslutningen om udbud i oktober 2022 – Konservative, Socialdemokratiet, Venstre og Sydamagerlisten – var enige om at afsøge markedet for, om der kunne ske en erhvervsmæssig udvikling af værftsgrunden.
Partierne var enige om at vægte kvalitet, og at kommunalbestyrelsen ikke skulle være forpligtet til at vælge et tilbud, hvis ikke det blev vurderet til gavn for Dragørs udvikling.
Der er indkommet i alt fire tilbud på leje af værftsgrunden.
De indkomne tilbud er behandlet på Økonomiudvalgets møde den 24. oktober 2024. Der er mellem alle partier i kommunalbestyrelsen – Konservative, Socialdemokratiet, Venstre, Sydamagerlisten, Moderaterne og Liste T – enighed om, at alle indkomne tilbud afvises. I stedet iværksættes en ny proces.
Ny proces – med deltagelse af borgere
Økonomiudvalget iværksætter en proces, hvor der nedsættes en arbejdsgruppe, der får til opgave at udarbejde et forslag til, hvordan værftsgrunden fremadrettet kan udvikles med fokus på fællesskaber for borgerne, havnerelaterede aktiviteter og erhvervsmæssige tiltag.
Oplægget skal danne grundlag for videre undersøgelse og afklaring af, om der kan indgås dialog med fonde til brug for finansiering af anlægsudgiften.
I oplægget må det vurderes, hvilke muligheder der er i forhold til bygningens nuværende stand og forurening, eller om der er behov for nyt byggeri samt planmæssige bindinger samt mulig håndtering af det. Når det er afklaret, må finansieringsmuligheder drøftes.
Hvis arbejdsgruppen vurderer, at der kan være behov for at indhente ekstern faglig bistand til løsning af opgaven, kan der politisk tages stilling til det.
Endeligt oplæg udarbejdes inden for en ramme af seks til tolv måneder fra første møde i arbejdsgruppen med mulighed for justering efter konkret dialog mellem arbejdsgruppen og Økonomiudvalget.
Arbejdsgruppen udvælges af kommunalbestyrelsen, og der er fokus på at udpege borgere, der har erfaring med udvikling af såvel erhvervsmæssige som kulturelle tiltag.
Forvaltningen udarbejder et forslag til kommissorium for arbejdsgruppen, som forelægges til politisk godkendelse.
Økonomiudvalget er politisk styregruppe og indgår i sparring med arbejdsgruppen efter behov.
Det betyder, at en samlet kommunalbestyrelse i lyset af de indkomne tilbud nu afdækker nye muligheder for at udvikle værtsgrunden – med fokus på – at skabe muligheder for fællesskabet i Dragør.
Bådeværftet i mellemtiden
Mens arbejdsgruppen arbejder genoptages muligheden for, at værftet kan udlånes gratis til nonprofit aktiviteter i overensstemmelse med tidligere beslutning. Derudover kan værftet udlejes til arrangementer med profit, men med forrang af nonprofit arrangementer.
Forvaltningen udarbejder retningslinjer for udlejning til profitarrangementer.
Udtalelser
Partierne i Dragør Kommunalbestyrelse udtaler:
Borgmester Kenneth Gøtterup (C), udtaler:
”Vi udbød værftet, fordi vi som kommune ønskede at afprøve markedet, om der kunne komme aktiviteter til gavn for byen. Vi har valgt ikke at gå videre med de indkomne forslag. Det gamle værfts beliggenhed er i en Dragør sammenhæng helt unikt, og en udvikling skal være til gavn for byen og fællesskab. Jeg er glad for, at et enigt Økonomiudvalg på tværs af alle partier ønsker at få en ny vurdering af, hvordan arealet kan udvikles over tid. Og at vi har besluttet at få nedsat en udpeget borgergruppe med erfaringer i udvikling af erhverv og kulturelle tiltag vil medvirke til, at vi også får en forankring hos borgerne, som vil stille os godt i dialogen med fremtidige investorer.”
1. viceborgmester Nicolaj Bertel Riber (A)
”Havnen er Dragørs sjæl, og værftsgrunden har en helt unik og central placering på havnen, så det er ikke lige meget, hvad der kommer til at ligge i fremtiden. Så hvis vi sammen med gode lokale kræfter kan skabe et fælles rum til glæde og gavn for alle byens borgere og med forankring i det maritime og havnerelaterede miljø, så vil det være en stor gevinst – både for havnen og byen som helhed. Vi er positive over processen og forventer meget af den, og vi er glade for, at det er en enig kommunalbestyrelse, der sætter gang i denne udvikling.”
Formand for Klima, By- og Erhvervsudvalget Helle Barth (V)
”For Venstre er det en ny og vigtig proces med nedsættelse af en arbejdsgruppe, der skal komme med oplæg til udvikling af værftsgrunden, som sættes i gang. Det er vigtigt, at Kommunalbestyrelsen definerer en klar ramme for arbejdsgruppen. Vi støtter en åben og ansvarlig udvikling af værftsgrunden til gavn for hele kommunen, som samtidig sikrer liv og aktivitet på havneområdet – også uden for sæsonen. Det kan efter Venstres opfattelse ske i et frugtbart samarbejde med såvel private som offentlige aktører og interessenter. Venstre gik i 2021 til valg med en vision om kommunal opbakning til ændret brug af den gamle værftsgrund, og hvor driften kan have et kommercielt grundlag.”
Gruppeformand Flemming Blønd (L)
Sydamagerlisten har fra starten af vores tid i Kommunalbestyrelsen været utålmodige i forhold til udviklingen af den forladte værftsgrund. Allerede i 2016 stod det klart, at værftsgrunden ville blive ledig, uden at der for alvor blev taget handling. Først da Sydamagerlisten i april 2022 foreslog at sende værftsgrunden i udbud, kom der gang i processen. Desværre har vi været nødt til at udbyde en forurenet grund, hvilket har skabt udfordringer – både for potentielle bydere og i forhold til karakteren af de indkomne forslag. Det eneste af de fire forslag, som lever op til udbudskriterierne, er "The Harbour Bath". Dette projekt kunne have været til stor glæde for Dragørs borgere, da det ville skabe liv på havnen året rundt og tilbyde en rekreativ oplevelse, særligt i vintermånederne. Samtidig ville projektet have sikret kommunen en stabil indtægt. Vi anerkender flertallets beslutning om ikke at godkende projektet, men vi mener, at det er ”smagsdommeri”, når et bud, der lever op til alle udbudskriterier, afvises. Som udbyder bør man vise respekt for de virksomheder, der har investeret tid og ressourcer i at udarbejde et kvalificeret bud.”
Gruppeformand Peter Læssøe (T)
”I Liste T er vi glade for, at hele kommunalbestyrelsen nu bakker op om, at den vigtigste ejendom på Dragør gamle havn skal udvikles med fokus på fællesskaber for borgerne, havnerelaterede aktiviteter og erhvervsmæssige tiltag. Vi mener, at det er i god harmoni med de tilbagemeldinger borgerne har givet i forbindelse med, at Liste T tidligere på året inviterede borgerne indenfor i det gamle bådeværft. Vi håber, at borgerne vil gå aktivt ind i processen med at udvikle stedet til gavn for borgerne i Dragør Kommune.”
Gruppeformand Lisbeth Dam Larsen (M)
”Fra Moderaternes side er vi ualmindelig glade for den proces, som nu iværksættes, og som betyder, at borgere og politikere får mulighed for at præge og få indflydelse på både den bygningsmæssige udformning og den fremtidige anvendelse af den gamle værftsgrund, hvilket vi savnede, da leje af værftsgrunden i første omgang blev udbudt.”