Dragør flager med det ukrainske flag
Fra den 11. til 16. marts 2022 vil det ukrainske flag vaje i de kommunale flagstænger i Dragør. Justitsministeriet har nemlig givet ekstraordinær tilladelse til, at det ukrainske flag kan stryge til tops hos for eksempel kommuner, der måtte ønske at vise støtte til Ukraine efter den russiske invasion.
Ekstraordinær situation
Det er ikke normalt, at man flager med en anden stats flag fra kommunens officielle flagstang. Men situationen er langt fra normal, vurderer borgmester Kenneth Gøtterup:
”Det er en helt ekstraordinær situation. Der er udbrudt krig i Europa. Det er alvorligt. Det ukrainske folk er under voldsomt pres, og det er forfærdelige billeder og kaotiske forhold, vi dagligt ser i nyhederne.”
Han fortsætter: ”I kommunalbestyrelsen ønsker vi at vise vores støtte til demokratiet og til det ukrainske folk. Alle partierne står bag – vi er fælles om at bakke op om budskabet.”
I Dragør Kommune vil dannebrog frem til og med den 16. marts 2022 være skiftet til det blå-gule ukrainske flag følgende steder:
- Dragør Rådhus
- Nordre Væl i Dragør
- De tre kommunale skoler: Dragør Skole, Nordstrandskolen og Store Magleby Skole
- Omsorgscentret Enggården.
Kenneth Gøtterup uddyber: ”Vi ville gerne have sendt det ukrainske flag til tops allerede i sidste uge, men der har simpelthen været lang leveringstid på flagene.”
Normalt skal man søge tilladelse hos politiet om at flage med andre staters flag. Det krav har Justitsministeriet altså valgt i denne ekstraordinære situation at dispensere fra, dog i en begrænset periode. Efter den 16. marts skal man som sædvanlig igen søge om tilladelse hos politiet.
Ikke alene i Dragør
At flage med de ukrainske blå-gule farver er ikke kun et tiltag i Dragør eller andre danske kommuner. Det er også på dagsordenen i blandt andet den europæiske kommuneforening (CEMR) og det europæiske regionsudvalg. Begge institutioner har opfordret til, at kommuner og regioner i Europa viser deres støtte til Ukraines regioner og kommuner ved at flage med det ukrainske flag på officielle bygninger eller for eksempel at lyse bygninger op i det ukrainske flags farver.
Kenneth Gøtterup siger: ”Det er en særlig stemning og en måde at vise, at vi bekymrer os for vores naboer i Europa. For os er demokratiet – og lokaldemokratiet – en selvfølge, men også noget vi skal værne om.”
Følg med på hjemmesiden
Danmark og alle kommuner har en stor og vigtig opgave i forhold til at modtage flygtninge fra Ukraine i samarbejde med de danske myndigheder, særligt Udlændingestyrelsen. Det er Dragør naturligvis også en del af.
Som kommune er der opgaver i forhold til fx indkvartering, tilbud af daginstitutionspladser, skolegang og job, hvis det bliver besluttet, at der placeres ukrainske flygtninge i Dragør.
”Vi kender ikke omfanget eller kapaciteten på landsplan endnu, men vi forbereder os så godt som muligt og vil løbende melde ud, når vi ved mere. Foreløbig har vi nedsat en kommunal taskforce, så vi er klar til at rykke hurtigt for at hjælpe, hvis vi skal,” siger Kenneth Gøtterup og slutter:
”Følg med på vores hjemmeside dragoer.dk. Og hvis borgere eller foreninger vil hjælpe, kan man skrive til os på e-mail dragoer@dragoer.dk. Husk at skrive ”UKRAINE” i emnefeltet.”