Gå til hovedindhold
Klima og miljø

Dragør - Klima-regnskabets time

For ti år siden indgik Dragør Kommune en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om kommunens indsats for klimaet frem til 2020. Målet var årligt at mindske CO2-udledningen med tre procent om året. Nu er klima-regnskabets time kommet.

12. aug. 2020

Indhold

    Klimakommune i mål

    Med den 10-årige klimaaftale med Danmarks Naturfredningsforening har Dragør Kommune siden 2010 kunne kalde sig klimakommune. Aftalen forpligtede kommunen til at forsøge at mindske udledning af CO2 i kommunens bygninger, vejbelysning og kørsel. Målet var tre procent om året eller i alt med 27 procent i forhold til CO2-udledningen i 2010.

    Siden da er der årligt aflagt et ’grønt regnskab’ over udviklingen i kommunens klimaindsats. Og resultatet er yderst tilfredsstillende, vurderer borgmester Eik Dahl Bidstrup.

    ”Vi er kommet i mål med en CO2-reduktion på 3,3 procent pr. år. Det viser det seneste grønne regnskab for 2019. Og det er jeg selvfølgelig rigtigt, rigtig tilfreds med.”

    ”Og ikke nok med det. Den samlede reduktion for hele perioden på 27 procent vil vi også være mål med, når vejbelysning og belysningen i kommunens ejendomme er udskiftet til LED i 2020,” fortæller Eik Dahl Bidstrup.

    Det seneste grønne regnskab er netop forelagt for By-, Erhvervs- og Planudvalget den 11. august 2020.

    Energimærkning som udgangspunkt

    Alle kommunens bygninger blev energimærket i 2009, og energimærkningen er brugt som udgangspunkt for de energiforbedringer, som er blevet udført via det såkaldte ESCO-projekt i perioden 2010-2015.

    De konkrete indsatser har været mange. For eksempel er varme-, ventilations- og belysningsanlæg renoveret. Klimaskærm og tekniske installationer er efterisoleret, og vinduer er i stor stil skiftet ud. Desuden er der opsat solcelleanlæg i mindre omfang.

    Det er alle disse indsatser, som indtil videre har mindsket kommunens udledning af CO2 til atmosfæren.

    Næsten halveret energiudgift

    Første gang Dragør Kommune besluttede at investere i målrettede energiforbedringer og CO2-reduktioner var i 2001. Set i forhold til dengang, forventer kommunen i år at opnå en halvering af energiudgiften pr. kvadratmeter til varme, el og vand i de kommunale bygninger.

    ”Energiforbedringer og CO2-reduktion kan betale sig på flere måder. Det er godt for klimaet, men også for kommunens økonomi,” slutter Eik Dahl Bidstrup.

    Energiudgiften er 40 procent mindre, hvilket svarer til ca. 5 mio. kr. årligt.